Egyszerűen finom

A kertben termett padlizsán más, mint a bolti. Finomabb. Tele van szeretettel.

Napok óta palacsintára vágyom, és a csirkecombfilé sem állhat tovább a hűtőben. Tökéletes egybeesés a hortobágyi húsos palacsintához.

Persze lefuthatnék a boltba prézliért, vagy leküldhetném a fiúkat, sőt darálhatnék magam. Egyikhez sincs kedvem. Sosem voltam oda a prézlibe forgatott gombócokért. Érlelődnek a fejemben az ötletek, hogy miből legyen a túrógombóc bundája, bár tulajdonképpen meztelenül is finom, de azért megkérdezem a férjem, szeretné-e prézlivel.

Karácsony második ünnepén esszük a káposztát. Régóta én készítem. Eleinte az apámtól ellesett recepttel kísérleteztem káposztástól, húsostól, előkészüléstől. Mára saját receptem van, némi lengyeles beütéssel, így lett nálunk a káposzta bigos.

Mikor eljön a nap, elbizonytalanodom, nem lenne-e jobb mégis feldarabolni, és úgy megsütni, de hajt a kalandvágy.
 – Ott vágjad, a hátán! – vezényelek a férjemnek, aki a konyhai metszőollóval a kezében bevetésre készen áll, és mostanra sikerült meggyőznöm, hogy próbáljuk ki ezt a kiterítve sütést. 

Az első számú hozzávaló: minél több görögös könnyedség!

Pár perc csak összedobni, és megenni is. Legjobb azonnal.

Azért jó, hogy a család minden tagjának van több kedvenc sütije, mert minden születésnapra vagy névnapra más tortát készíthetek. Imádok kísérletezni, és új recepteket felkutatni. Így jött a képbe az orosz túrótorta.

Kedvenceim a kevert egyensúly sütemények, nemcsak azért, mert gyorsan elkészülnek, hanem mert jól lehet velük kísérletezni. Az apropót most a kamraszekrényben szomorkodó maradékok adták: egy fél sütőtök és egy fél zacskónyi mák.

A mindent bele leves elkészítésének első lépése, hogy végigböngésszük a kamarát-hűtőt, hogy mi van otthon.

A leírások szerint egyszerű, pikkpakk kész, és finom. Azért nem kell mindennek bedőlni, amit a neten írnak. Egyszerű és finom, viszont a gondolattól a becsomagolt cukorkákáig nem pikkpakk jutsz el. A házi szaloncukor elkészítése Igazi karácsonyi családi szöszölés, de megéri. Móka, kacagás, és két tál nagyon finom saját készítésű szaloncukor a jutalom.

Nem azért mert angol, hanem, mert szeretjük. Mindig máshogy készítem. Most dióval, kávéval, és mascarpone krémmel a tetején.

Forró november ide vagy oda, melengető finomságok kerültek az asztalra. Szeretek színes ebédet rittyenteni, és a garázsban talált kissé már fonnyadt almák ihletet adtak.

Semmi különös, gyorsan elkészül és finom. A karfiol ezúttal a tányérunkon végezte.