A falon túl – séta az Újköztemető körül

Régen mindig féltem kicsit, ahányszor a nagyapám sírját kerestük a családi kézzel rajzolt térképét silabizálva a gyakran látogatott sírhelyektől távolabb eső parcellában. Nem tudtam nem gondolni rá, hogy mennyire elhagyatott, bármilyen szép és vadregényes is. Emlékszem, egyszer anyámmal nagy bőszen sikáltuk a mohát a sírkőről, amikor a semmiből felbukkant mellettünk egy alak, sírkőcsiszolást ajánlgatva. Mi ketten voltunk, ő egyedül, mégis eléggé megijedtünk, mert közel-távol egy lélek sem volt rajtunk kívül. A heves szívdobogásom csak akkor szűnt meg, amikor végre kiértünk a főútra.

A Tünde utca és a Frangepán utca kereszteződésénél kialakított határkő emlékparktól indulunk, a betonútról az első ösvényen balra fordulva vesszük be magunkat a régi határerdőbe – ez annak a 183 méteres eredőszalagnak a maradványa, amit a 19. század végén a homok megkötésére telepítettek. (Itt írtam már róla) A nyílegyes útról jobbra tartva hamar elérjük a Korányi erdősort, vagyis a temető fala melletti dűlőutat. Futókkal és kutyásokkal is találkozunk – a szomszédos Erzsébettelepről és Újhegyről valószínűleg sokan járnak ki ide. A saroknál az Eszterlánc utcára kanyarodva gyalogolunk tovább a többé kevésbé jó állapotú, szürke betonfal mellett. Mögötte vannak a temető legelhagyatottabb parcellái.

Feltűnik, hogy sehol sincs kapu.

Ezek szerint a temetőnek nincs másik bejárata. Miért is lenne, és ha lenne, miért nyílna az erdőre? Pláne az Eszterlánc utca felőli oldalra, amelynek legvégén van a 301-es parcella. Az itt nyugvó hárommillió lélek egyirányú belépőt vett, a látogatók meg jobb, ha nem kóvályognak össze-vissza.

Ez a leghosszabb falszakasz, középtájt az erdészet bekerített, roncsokkal, használt abroncsokkal körülvett telepével, amit meg kell kerülni. A Keresztúri-erdő tanösvényének egyik tábláján olvasható, hogy az erdész régóta itt is lakik. Ahogy a sáros barázdákon araszolunk, valószínűleg ő hagy le minket a terepjárójával.

Errefelé a leggöröngyösebb az út,

eső után nemigen lehet megközelíteni a tanösvény információs tábláját, és a „magaslest”, amiről pont Nagy Imre sírjánál lehet benézni a Nemzeti Gyászparkba. (Erről azért nincs fotóm, mert egyenesen a facebook-történetbe tettem, és onnan eltűnt – ha valaki tudja, hogyan lehet elővarázsolni, szóljon!)

Az Eszterlánc utca végén, a hegyesszögben nyugat felé forduló falat követve egy mező tárul fel. Ezen az oldalon a távolabb csapássá szűkülő dűlőutat követve kissé el kell távolodnunk a faltól.

Az Ezüstfa utca és a temető fala közötti füves mezsgye pont olyan széles, mint a határerdő. A Kőbánya-kertvárosi iparnegyed mögötti réten senki nem jön velünk szembe – úgy tűnik, ez itt nem kirándulóhely, inkább senki földje, trágyakupacokkal, építési törmelékkel, eldobott dolgokkal.

A temető fala mellett egyre több szeméthalmot látunk, és a mező végén a terep is kellemtelenül hepehupássá válik – fűvel benőtt gyanús domborulatokon lépdelünk. Arra tippelünk, hogy a város sok évtized alatt kialakult egyik nagy “természetes” szemétlerakójába tévedtünk. Inkább áttérünk a fal melletti kacskaringós, borostyános csapásra, és végül a Takarék utcán lyukadunk ki, ami nem más, mint az Újköztemető és a Kozma utcai izraelita temető közötti dűlőút.

Sokkoló a látvány: mindkét irányban szemétkupacok, ameddig a szem ellát. Mivel nagyjából félúton járunk, visszafordulni nem akarunk, így marad a törmelék, a mérhetetlen mennyiségű háztartási hulladék, a szaros pelenkák, a vegyszeresflakonok, a festékesvödrök kerülgetése végig a Fűz utcán, egészen a Kozma utcáig, jó egy kilométeren át… Hello, 21. század!

De hát Pest hátsón mi másra számítottunk? Bevallom, én titkon reménykedtem benne, hogy az északi fal mentén is jót sétálunk, és nem kapjuk így telibe a “nemazénportámleszarom” mentalitást. Szóval, ha valaki azt gondolná, hogy változott a felfogás, itt meggyőződhet róla, hogy bőven van mit tanulni, mert még mindig vannak, akik inkább zötykölődnek néhány kilométert valamilyen félreeső dűlőúton, hogy megszabaduljanak a szemetüktől, mint hogy elvigyék egy hulladékudvarba, valamelyik újrahasználati központba, vagy ami még használható, odaadják szegényeknek.

Amúgy némelyik kupac kincseket rejt, olyanokat, mint például a piros kutya. De látunk ép fotelokat a 80-as évekből, iratokat, dokumentumokat, képeslapokat, bűnbánó levelet, gyöngyírással a börtönből…

Balra, a sarkon előttünk magasodik az Újköztemető a régi krematóriumának kéménye, és ahogy a Fűz utcára kanyarodunk, az alacsonyabb a fal fölött rálátunk a török katonai parcellára – az I. világháborúban elesetteket temették ide. Az Újköztemetőben román, olasz, lengyel szovjet katonai parcellát is létrehoztak a múlt század elejétől. Lejjebb hosszan sorakoznak az urnafülkés emlékművek.

Túloldalt, a zsidó temető betonfala mögül jobbára csak az öreg fák látszanak ki, de egy helyen hiányzik a betonelem. Odabent a legtöbb síremlék elhagyatott, a mohos kövekről lekoptak a feliratok, a területet lassan elnyeli az elvadult növényzet, de egy síron felfedezzük az emlékezés kavicsait.


A Kozma utcáig kilépünk, jobboldalt téglafal váltja fel a betonelemes kerítést. Kerülgetjük a sűrűsödő szeméthalmokat, és magunkban pufogunk. Az utolsó kupac a főúttól nem messze egy komplett háztartás, valaki nem olyan régen ide lomtalanította valakinek az életét, személyes iratoktól a ruhákon át a bútorokig.

Megkönnyebbülünk, mikor végre kiérünk a villamosvágányokhoz. A Kozma utcának ezen a részén egymást érik a sírkövesek az Újköztemető főbejárata előtti néhány éve rendezett körforgalomig. Teszünk egy kitérőt a Kisfogház Emlékhely emléktáblájához, majd a börtön mellett megyünk tovább, a sarki őrtoronyig, szemben a Korányi erdősorral. Azon sétálunk vissza a határerdőn át a Tünde utcáig. 

2 hozzászólás “A falon túl – séta az Újköztemető körül” bejegyzéshez

 1. I like what you guys are up too. This type of clever work and exposure!
  Keep up the amazing works guys I’ve you guys to my personal
  blogroll.

  P.S. If you have a minute, would love your feedback on my new website
  re-design. You can find it by searching for «royal cbd» — no sweat if you can’t.

  Keep up the good work!

  Feel free to visit my blog … buy instagram followers

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.